{ "title": "Çileğin Faydaları", "image": "https://www.cilek.gen.tr/images/cilegin-faydalari.jpg", "date": "21.01.2024 02:53:01", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Çileğin Faydaları, Çilek pembe renkli, güzel kokulu bir meyve türü olmaktadır. Gülgiller familyasına ait olup, otsu bir bitki olmaktadır. Yazın toprak üstü kısımları kurumakta ve toprak altı gövdesi kışın yaşamaktadır. Bahar ile toprak üstü sapları yeniden açmaktadır. Çileğin birçok çeşidi bulunmaktadır. Çilek çeşitleri ise şu şekilde olmaktadır: Dağ çileği, frenk çileği, Bursa çileği, Osmanlı çileği, Ereğli çileği, Arnavut köy çileği gibi olmaktadır ve çilek diğer meyvelere benzemeyip oldukça narin bir meyve olmaktadır. Nisan ve Haziran aylarında, beyaz renkli çiçekler açarak 5,30 cm boyunda olup, çok senelik bir meyvedir. Gövdeleri sürüngen ve tüylü olmaktadır. Yaprakları ise 3 parçalı olmaktadır. Yaprakları oval şekilli, kenarları dişli, alt yüzleri grimsi tüylü gibi olmaktadır. Meyveleri olgunlukta etlenip pembemsi bir renk almış olan çiçek etrafında çok sayıda, küçük siyah renkteki tohum gibi kısımlardan olmaktadır. Hemen hemen dünya genelinde en popüler meyvelerden biri olan çilek sadece lezzeti ile değil sağlığa faydaları ile de ön planda yerini almaktadır. Çileğin faydalarının arasında ilk sırada C vitamini bakımından zengin olması gelmektedir. Örneğin 8 adet çilek yiyerek günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse 1.5 katı alınabilmektedir. C vitamininin kalp ve damar hastalıklarını önlemeden, enfeksiyon ve virüslerle savaşmaya kadar pek çok işe yaradığını ve çilek hastalıklarla savaşmak için iyi bir silah olduğunu hemen hemen her doktor bildirmektedir. Çileğin faydaları saymakla bitmemektedir örneğin bunlardan birkaç tanesi şu şekilde olmaktadır:
Çileğin faydası oldukça etkili olup hemen hemen her makyaj ürünlerinin, şampuanların, sabunların içerisinde bulunmaktadır. Özellikle de hastalıklara karşı vücudun direncini artırmakta olup kansere karşı koruma sağlamakta, Alzheimer riskini azaltır, kalp ve damar sağlığını korur, özellikle de yaşlanmaya bağlı sağlık sorunlarını önleyebilen antioksidanlar çilek içerisinde oldukça bol miktarda bulunmaktadır. Bu nedenle kanser hastaları ve bunun gibi çoğu hastanın ilacı olarak bilinmektedir. Çileğin antioksidan etkisi sayesinde meyveye parlak kırmızı rengini vererek yüksek C vitamini içermesi de bu sayede olmaktadır. Çilek kanserden koruyan bir meyve olarak uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Çileğin antioksidan etkisi çeşitli kanser türlerinin yolunu açan serbest radikallerin artmasını önlemektedir ve bu başlı başına kanser riskini azaltan bir durum olarak kabul edilmektedir. Günümüzde araştırmalar sonucu kanseri tetikleyen bütün tehlikeli durumları yok ettiği bilinmektedir.

Çileğin faydaları arasında kabızlık sorunu da yerini almaktadır. Kronik veya akut kabızlık için en iyi çözüm yöntemlerinden biri olmakta ve kişinin kabızlık çekmesini engellemektedir. Bol miktarda besin lifi içeren çilek kabızlık problemi için iyi bir seçim olmaktadır. Ayrıca diyabet hastası iseniz korkulacak bir durum yaratmamaktadır. Diyabet hastalarının geneli tatlı tadı nedeni ile genellikle çilekten uzak durmayı tercih etmektedir fakat, 1 kâse çilek diyabet hastaları için sağlıklı bir atıştırmalık olmaktadır. Hemde kan şekerini düşünüldüğü gibi yükseltmemektedir. Uzmanlar çileğin lifli yapısından dolayı uzun süre tokluk hissi verdiğini söyleyerek uzun süreli olan tokluğun gün boyu daha az karbonhidrat tüketilmesini sağladığını bildirmektedir. Bu nedenle çilek ayrıca zayıflamanızı sağlamaktadır. Son olarak da çilekten yapılan toniklerin kullanımı oldukça faydalı olmaktadır. Yani yaşlılıktan dolayı oluşan cilt zayıflamalarında güneş ışıkları cilde daha çok zarar verdiği için çilekli cilt toniği bu durumu engellemeye yaramaktadır. Ayrıca çilek güneş ışıkları yüzünden zayıf ciltlerde yaptığı olumsuz radyasyon zararlarından korumaktadır. Gençlerin korkulu rüyası olan sivilcelerin oluşumunu engeller ya da giderir.
" } ] }