{ "title": "Çilek Tohumu", "image": "https://www.cilek.gen.tr/images/cilek-tohumu.jpg", "date": "20.01.2024 11:30:12", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çilek tohumu, mevsiminde severek yediğimiz, tatlılarda, pastalarda kullandığımız çilek üretiminde kullanılır. Pek çok farklı yöntemle çilek tohumu üretimi yapılmaktadır. Tohumlar çilekler tüketilmeden önce kürdanla çıkarılabilir ya da çırpıcı ile suyun dibine çöken tohumlar alınır ve kurutulur. Çileklerden çıkarılan tohumlar iyice kurutularak ekim zamanına hazırlanır. Bu tohumlar saksıda bile ekime uygundur.

Bu yöntemlerin dışında çilek tohumu elde etmek için çimlenme yöntemi tercih edilebilir. Çimlenme yönteminde çilek tohumu ocaklara atılmadan 1 gün süreyle suyun içinde ya da nemli bezin arasında bekletilir. Bu çilek tohumlarının çimlendirme yüzdesini arttıran bir uygulamadır. Toprak ısısı 10 derecede olursa yeterli gelir. Tohumlar kabın içinde ya da viyollerde çimlendirilirse kabın ya da viyolin üstünde 1 cm kalacak biçimde ince eklenen torf ve toprak karışımının konulması gerekir. Bundan sonra nemlendirme yapılması ve çilek tohumu yerleştirilmesi gerekir. Bundan sonra kalan açıklık toprakla doldurularak tamamlanır. Toprağın yüze kısmı yeniden nemlendirilir ve üzeri şeffaf bir naylonla kapatılır. Sıkça kontrol edilerek ortamın nemlilik oranı korunur. Çilek tohumlarının tahmini olarak çimlenme süresi 20-25 gün arası sürer. Çimlenmeye başladığı zaman tohumların üzerine serilen şeffaf naylon örtü kaldırılır. Ancak bunların direkt güneş ışığından korunması önemlidir. Tohumların fide haline geldiğini anlayabilmek için, fideler ortalama 4-5 cm'ye kadar büyümelidir. Bundan sonra fideler saksılara ya da bahçeye rahatlıkla dikilebilir.

Eğer çilek tohumları açık arazide çimlendirilmek istenirse, bu durumda toprağın işlenmesi gerekir. İşlenmiş toprağın üzerine tohumlar yerleştirilir ve tohumların üstü 1 cm'ye kadar toprakla kapatılır. Toprağın üstü şeffaf naylonla kapatılır ve düzenli olarak toprağın nemi kontrol edilmelidir. Çilek tohumlarının verimli olması açısından, besin bakımından zengin olan, geçirgen bir yapıya sahip, gübre bakımından zengin bir ortamın elde edilmesi gerekir. Özellikle eğimli arazilerdeki toprak yapısı çilek üretimine uygundur. Ancak çilek yetiştirilen yerin iklimi dikkate alınarak, çilek tohumu üretme teknikleri doğru seçilmelidir.
" } ] }