{ "title": "Çilek", "image": "https://www.cilek.gen.tr/images/cilek.jpg", "date": "21.01.2024 03:04:28", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Çilek, pembe renge sahip olan ve kokulu bir meyve çeşididir. Bu meyve oldukça yararlı ve besleyici bir meyvedir. Çilek içeriğinde bol miktarda demir minerali ve fosfor vardır. Bunun yanı sıra C vitamini, B vitamini ve K vitamini açısından da oldukça zengindir. Dünya genelinde en popüler meyvelerden biri olan çilek sadece lezzetiyle değil sağlığa faydalarıyla ön plana çıkmıştır. Çilek faydaları arasında ilk sırada C vitamini açısından zengin olmasıdır. 10 adet çilek tüketilmesinde neredeyse günlük bütün C vitamini ihtiyacı karşılanmaktadır.

Çilek Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?
Çilek Fazla Tüketilmesi Zararlı mıdır?

Çilek oksalat madde içeren nadir meyvelerden bir tanesidir. Vücut sıvısında bulunan oksalat miktarı artış gösterdiğinde bunlar kristalize ortam oluşturmakta, mesane ve böbrek rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. Bundan dolayı henüz tedavi edilmemiş mesane ve böbrek taşı problemi yaşayan kişilerin çilek tüketmesi önerilmemektedir. Böyle bir rahatsızlığınız varsa eğer tüketmeniz ve tüketmemeniz gereken gıdalar hakkında doktorunuzdan bilgi almalısınız. Çilek bazı kişilerde alerji oluşturabilir. Çilek alerjisinin en sık rastlanan belirtileri boğazda ve ağız içerisinde kaşıntı hissi oluşturması, gözlerin sulanması ve burun akıntısı olmaktadır.

Çilek Kullanımı: Çilek yaprakları, iyi kurutulmasıyla, çay yapımında kullanılmakta. Çilek aç karına tüketilirse daha iyi sindirileceği için daha faydalı olur. Çilek ezilip püre haline getirildikten sonra sütle karıştırılarak cildi temizlemek ve canlandırmak amacıyla kullanılır. Çilek komposto ve reçel hazırlanarak da tüketilebilir. Çilek tüketen kişilerde bazen kurdeşen problemine rastlanır fakat kalıcı olmaz ve kısa sürede geçer.
" } ] }