{ "title": "Dağ Çileği", "image": "https://www.cilek.gen.tr/images/dag-cilegi.jpg", "date": "21.01.2024 02:59:50", "author": "selvi un", "article": [ { "article": "
Dağ Çileği, Ormanlık ve çalılık alanlarda yetişen dağ çileği meyvesi, haziran temmuz gibi çiçek açar. Çiçekleri beyaz renktedir. Dağ çileğinin meyvesi ve yaprakları kullanılır. Yapraklar ilkbaharda toplanıp kurutulur, meyvelerin yaz ortalarında toplanır. Genel olarak Marmara, Ege, Akdeniz'in maki bitki örtüsünün olduğu alanlarında yetişmektedir. Ancak özellikle Akdeniz iklimine has bir meyvedir. Özellikle Akdeniz ikliminde, İber yarımadası'ndan Asya kıtası'na kadar her yerde yabani şekilde yetişir. Gelişimi çok yavaş olup 26 senede 10 metre boyuna kadar uzayabilir. Dağ çileğinin bir diğer adı da koca yemiştir. Dağ çileğinin içerisinde alkol bulunmaktadır. Bu sebeple fazla yenildiğinde insanı sarhoş edici özelliğe sahiptir.

Dağ Çileğinin Faydaları Nelerdir?

İçeriğinde elma ve limon asitleri ile C vitamini bulunur. Bu nedenle, tansiyonu düşürür ve kanı temizler. Yapraklarının idrar söktürücü özelliği vardır. Halk arasında gut hastalığı olarak bilinen rahatsızlığa iyi gelir. Ayrıca dağ çileği mideyi kuvvetlendirir, safra ve böbrek taşlarına karşı faydalı bir meyvedir. T.

Dağ çileği; içeriğinde yine E vitamini, karoten, gallik asit ve tanen bulunmaktadır. Hastalıklarda çok faydalıdır. Tanen ise ishal kesici bir madde olup pek çok bitkide bulunmaktadır. Dağ çileğinden reçel, jöle ve marmelat yapılmaktadır.
" } ] }