{ "title": "Yer Çileği", "image": "https://www.cilek.gen.tr/images/yer-cilegi.jpg", "date": "19.01.2024 13:36:00", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Yer çileği, yetişme alanı kısıtlı olan ve pek fazla üretimi yapılmayan bir tür bitkidir. Bu bitkinin ortası kahverengi olan sarı çiçeklere sahip bir bitki olarak bilinmektedir. Aynı ismi taşıyan meyvesi ise olgunlaştıktan sonra sarımtırak renk alır. Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekte beraber en önemli özelliği ise çorak topraklarda da verim vermesidir. Yer çileği, büyüme aşamasında suya normalden fazla ihtiyaç duyar. Bitki olarak çok kırılgan ve hassas bir yapıdadır. Yer çileği meyvesi kayısı kıvamında altın sarısı rengindedir ve sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Yer çileğinin vatanı Peru ve Kolombiya olmasına rağmen Asya Kıt'asında, Avrupa kıt'asında ve hatta Türkiye'de bile yetişme alanı bulmaktadır. Halk arasında yer kirazı olarak veya altın çilek olarak da bilinmektedir. Yer çileği sıcak iklimi çok sever, yer çileği ekşimsi bir tat mayhoş bir lezzeti vardır. Yer çileği içerisinde potasyum, fosfor, kalsiyum minerali ve birçok mineral açısından zengin bir meyvedir. Bunun yanı sıra yer çileği meyvesinin içerisinde A vitamini, C vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini fazlaca bulunur. Diğer meyvelere göre protein açısından oldukça üstündür.

Yer çileği Avrupa ülkelerinde yer çileği taze olarak ve meyve kurusu olarak tüketilmekte bunun yanı sıra yer çileğinin reçeli yapılmakta ve pastalarda, pudinglerin içerisinde aroma olarak kullanılmaktadır. Yer çileği nasıl muhafaza edilir hususunda bilinmesi gereken, yer çileği meyvesi soğuk ve nemsiz alanlarda korunması gerekir ve yer çileği meyvesini fazla bekletilmeden tüketildiği zaman daha çok fayda sağlar. Yer çileği nerede satılır hususunda bilinmesi gereken, yer çileği meyvesi aktarlarda satılmaktadır, günümüzde İnternet ortamında da satışı yapılmakta, kuru yemiş satan yerlerde de bulunmaktadır.

Yer Çileği Faydaları Nelerdir?

Yer çileği yapılan haberlerde ne kadar faydalı bir besin olduğunu herkes öğrenmiştir. Yer çileği Güney Afrika ve İsrail'de çok fazla yetişme alanı bulmakta ve ülkemizde de yer çileği yetiştiriciliğine başlanmıştır. Yer çileği ne kadar faydalı olsa da günlük alınma miktarı bir o kadar önemli olmaktadır. Biz bu makalemizde yer çileğinin faydası olduğu kadar yanlış tüketim sonucunda yer çileğinin zararı olduğunu da belirttik. Yer çileği, meyvesinde bulunan bitkisel lifler sindirimi çalıştırmaktadır ve vücuda fazladan kalori harcatarak zayıflamaya olanak sağlar. Bundan dolayı Yer çileği, zayıflatan meyveler grubunda öne çıkan bir meyve olarak bilinir. Yer çileği meyvesi aynı zamanda içerdiği meyve şekerinden dolayı diyabet rahatsızlığı olan kişilerin kan şekeri seviyesini düzenleyici etki sağlar. Yer çileğinin içerisinde barındırdığı antioksidan maddeler ve detoks özellikli bitkisel enzimler kanı temizlemekte ve damar hastalıkları riskini azaltmaktadır. Yer çileği, prostat hastalığına bitkisel çözüm sunmaktadır. Prostatın bitkisel tedavisi için birebir faydası vardır. Yer çileği dünyanın en zengin lif yapısına sahip olan bir meyvedir. Kilo vermeye yardımcı olmakla beraber, son derece faydalı bir meyvedir. Diyabet yani şeker hastalarına faydalı olduğu belirlenmiştir. Antioksidan oranı oldukça yüksektir. Kalp rahatsızlıklarında, verem hastalığında ve idrar yolu hastalıklarının tedavisine yardımcı olmaktadır. Potasyum değeri oldukça yüksek bir meyve ve mineral açısından oldukça etkilidir. Kalsiyum değeri oldukça yüksek olduğundan dolayı okul öncesi çocukların gelişiminde etki sağlar. Metabolizmanın hızlı çalışmasına katkısı olduğu bilinmektedir. Kan dolaşımını düzenlemede pozitif etkisi vardır. İdrar söktürmede oldukça etkilidir. Kalori oranı azdır. Sindirim sistemindeki parazitleri yok etmede fayda sağlar. Aroma ve mayhoş tadının olmasından dolayı pastalarda, dondurma aroması olarak ve marmelat yapımında kullanılmaktadır. Meyve salataları, tatlılarda ve turtalarda kullanılmaktadır. Reçeli oldukça lezzetli ve faydalıdır. Prostat rahatsızlıklarında ve boğaz hastalıklarının tedavisinde olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.
" } ] }