Çilek Reçeli

Çilek reçeli, Çilek reçeli sabah kahvaltıların da tercih edilen tatlı bir atıştırmalıktır. Yapımı çok kolay ve lezzetli tatlıdır. Şimdi gelin sizler ile çilek reçeli yapımını inceleyelim.

Çilek Reçeli Malzemeleri

  • 1 kg ayıklanmış çilek
  • 1 kg şeker
  • 2 çay kaşığı limon tuzu veya 2 adet limon suyu

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?


İlk önce çilekleri önce yıkayıp, daha sonra çilekleri ayıklayalım ve çilekleri derin bir tencereye koyalım.
Şekerini çileklerin üzerine dökelim ve en az 15 saat sulanmasını bekleyelim. Çileklerimiz sulanınca ocağa alıp yüksek ateşte kaynatalım ve üzerinde oluşan köpükleri hızlı bir şekilde alalım. Çilekleri kıvam alana kadar kısık ısıda pişirelim. Kıvam geldiğinde limon tuzunu veya limonunu ilave edip 10 dakika daha pişirip kapatalım. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurup dolaba kaldırabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Püf noktaları

  • Reçelimizin köpüklerini almaktansa minik bir parça tereyağı reçele ilave etmek reçeli daha parlak yapar.
  • Reçelin kaynama sürecinde, derin bir tencere kullanıp, kapağını da kapatmamalıyız, yoksa reçelimiz kararır.
  • Çelik tencere kullanacaksak, altını kapattıktan sonra kaynama devam eder o nedenle tencerenin içinde 10 dakika kadar bekleyip başka bir kaba almalıyız yoksa pişme süreci devam eder. Kararmasını engelliyoruz ve başka bir kapta soğumaya alıyoruz.
  • Reçelin şekerlenmemesi için limon tuzu kullanmak daha iyi olur, Limon tuzu kullanırsak reçel daha çok dayanır.
  • Reçelinizi uzun süre kullanmayacaksanız kavanoza kaynaması bittikten 20 dakika sonra koyun ve ağzını hemen kapatıp, ters çevirin. Bu şekilde yaparsanız küflenme ya da bozulma olmaz.
  • Tüketmeye hemen başlayacaksanız, güzelce soğumadan kapağını kapatmayın yoksa küflenir.
  • Az karıştırın ki çilekler ezilmesin.
  • Her zaman kontrollü olun, reçelin başından ayrılmamanızı öneririm, sık sık köpüğünü alın.
  • Reçel ne kadar koyu kıvamlı ise o kadar iyi dayanır ve reçel bozulmaz.
  • Şeker kullandığınız meyveden fazla ise bu durumda mutlaka şekerlenir.
  • Reçeli saklamak için 18-22 derecelik bir sıcaklık gerekmektedir.
  • Şekerle su önceden kaynatılıp da üzerine meyve atılırsa, meyvenin pişme süresi daha az olur. Az olunca da reçeliniz küflenebilir. Küflenmemesi amacı ilemeyvenin önceden pişmiş olması gereklidir.
  • Yumuşak kıvamdaki bir meyveyi de eğer önceden haşlarsanız, şeker suyu içerisine alana kadar dağılır ve marmelat halini alır.
  • Reçeli evde yaptığımız da şeker kullanıyoruz. Fakat dışarıda hazır satılan reçellerde glikoz kullanılır, 4-5 yıl raflarda dayanmaları için içlerine koruyucu katkı maddeleri ilave edilir.
  • Hazır reçeli kaşık ile döktüğünüz zaman glikozdan dolayı jöle gibi akar. Ev reçeli damla şeklinde ve daha akışkan bir haldedir.
Reçel kıvamı için dikkat edilmesi gerekenler
  • Kaşıktan son akan damla su biçiminde değil ise damla damla akıyor ise reçel kıvama gelmiş demektir
  • Reçelin su kısmından çay kaşığının ucu ile bir damla alıp ilave edin. Son damlası iplik gibi uzarsa reçel olmuş demektir
  • Eğer reçeliniz sulu bir kıvamda ise ve mikro dalga fırınınız varsa en yüksek sıcaklığa getirip 5-7 dakika kaynatıp çıkarırsanız rengi bozulmadan reçelinizin fazla suyunu çektirin. Ama tekrar ocağa koyup bir daha da kaynatırsanız reçelinizin rengi koyulaşır, reçeliniz güzel olmaz.
  • Ya da geniş bir kaba alıp üzerine ince bir bez ile kapatıp güneşli bir yerde üç dört gün güneşte de fazla suyunu çektirin. Bu da annelerimizin yöntemidir.
  • Eğer reçeliniz çok koyu oldu ise içine sakın su ilave etmeyin. Az bir ölçüde sulu kıvamlı bir şerbet hazırlayıp üzerine ekleyin.
  • Ya da iki ayrı reçeli karıştırın.
  • Eğer reçeliniz şekerlenir ise sakın atmayın. Şeker eriyene kadar kaynatın, reçeliniz şekerlenmekten kurtulur ve tekrar reçel yenilecek hale gelir.
19.01.2024 03:32:40
Çilek Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çilek Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Çilek Reçeli"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Çilek Ağacı

Çilek Ağacı, genel olarak Asya ülkelerinde yetiştiriciliği yapılan ve ekonomi olarak çok avantaj sağlayan ağaç türüdür. Çilek ağacı özellikle Çin başta olmak...
Devamını Oku

Yer Çileği

Yer çileği, yetişme alanı kısıtlı olan ve pek fazla üretimi yapılmayan bir tür bitkidir. Bu bitkinin ortası kahverengi olan sarı çiçeklere sahip bir bit...
Devamını Oku

Yediveren Çilek

Yediveren çilek, Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Çilek çok faydalı bir meyvedir. Çileğin rengi, kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biridir....
Devamını Oku

Çilek

Çilek, pembe renge sahip olan ve kokulu bir meyve çeşididir. Bu meyve oldukça yararlı ve besleyici bir meyvedir. Çilek içeriğinde bol miktarda demir min...
Devamını Oku

Beyaz Çilek

Beyaz Çilek, Güney Amerika'da nadir yetişen beyaz çilek, Hollanda da 7 yıl uğraşlardan sonra raflarda yerini alan bir meyvedir. Beyaz çileğin tadını ana...
Devamını Oku

Kedi Dili Çilekli Pasta

Kedi dili çilekli pasta, yaz mevsiminin en güzel meyvelerinden biri olan çilek; faydası bol ve mis kokusu ile insanı kendine çeken bir besindir. Bilhassa çoc...
Devamını Oku

Çilekli Jöle

Çilekli jöle, alışılagelmiş olan, çilekleri püre yaparak hazırlanan jölenin dışında farklı bir tarifle dilim çilek parçalarıyla da jöle yapılabilir. Bu ...
Devamını Oku

Çilekli Tatlılar

Çilekli tatlılar, hiç yemekten ve hazırlamaktan bıkmayacağınız birbirinden lezzetli çilekli tatlılar arasından seçtiğimiz en güzel tarifleri sizler için payl...
Devamını Oku

Çilek Tohumu

Çilek tohumu, mevsiminde severek yediğimiz, tatlılarda, pastalarda kullandığımız çilek üretiminde kullanılır. Pek çok farklı yöntemle çilek tohumu üretimi ya...
Devamını Oku

Dağ Çileği

Dağ Çileği, Ormanlık ve çalılık alanlarda yetişen dağ çileği meyvesi, haziran temmuz gibi çiçek açar. Çiçekleri beyaz renktedir. Dağ çileğinin meyvesi v...
Devamını Oku

Çilekli Pudingli Kurabiye

Çilekli Pudingli Kurabiye, mutfaklarımızda kolayca hazırlayabileceğimiz, çay servisinin yanında ikram edilen oldukça lezzetli bir pasta çeşididir. Çevremizde...
Devamını Oku

Zayıflama Çileği

Zayıflama Çileği, Sıcak iklim bölgesinde yetiştirilen zayıflama çileği, ülkemizde de Antalya ve etrafı bölgelerinde yetiştirilmektedir. Zayıflama...
Devamını Oku

Çilek Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği, genel olarak dünya ekonomi piyasasında yer alan ve yetiştiricisine oldukça karlı avantajlar sağlamaktadır. Çilek yetiştiriciliğinin ek...
Devamını Oku

Goji Çileği

Goji Çileği, diğer bir adıyla kurt çileği olarak bilinmektedir. Goji çileği, goji meyve ailesinin küçük yenilebilir meyvesindendir. Ülkemizde yeni yeni ...
Devamını Oku

Çilek Pasta

Çilek pasta, çilek pasta yapımında ne fazla tercih edilen bir meyvedir. Hem rengiyle hem de lezzetiyle pastaların tercih edilmesinde önemli bir yeri bulunmak...
Devamını Oku

Altın Çilek

Altın çilek, ortası kahverengi olan sarı çiçeklere sahip bir bitki olarak bilinmektedir. Aynı ismi taşıyan meyvesi ise olgunlaştıktan sonra sarımtırak renk a...
Devamını Oku

Bisküvili Çilekli Pasta

Bisküvili çilekli pasta, yapımı hem çok kolay hem de çok pratiktir. Özellikle çocukların sürekli istediği olağan üstü bir pastadır. İçine katılan malzem...
Devamını Oku

Altın Çilek Faydaları

Altın Çilek Faydaları, Sıcak bölgelerde yetiştirilen altın çilek, ülkemizde de Antalya ve etrafı bölgelerinde yetiştirilmektedir. Altın çilek, adı gibi ...
Devamını Oku

Çilekli Kek

Çilekli Kek, özellikle mevsiminde taze olarak aldığımız mükemmel lezzetteki çilekler ile hazırlanan çilekli kek hemen herkes tarafından oldukça beğenilerek v...
Devamını Oku

Çileğin Faydaları

Çileğin Faydaları, Çilek pembe renkli, güzel kokulu bir meyve türü olmaktadır. Gülgiller familyasına ait olup, otsu bir bitki olmaktadır. Yazın toprak üstü k...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çilek Ağacı
Yer Çileği
Yediveren Çilek
Çilek
Beyaz Çilek
Son Forum Konuları
Çilek
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024