Çilek Reçeli
Çilek reçeli, Çilek reçeli sabah kahvaltıların da tercih edilen tatlı bir atıştırmalıktır. Yapımı çok kolay ve lezzetli tatlıdır. Şimdi gelin sizler ile çilek reçeli yapımını inceleyelim.
Çilek Reçeli Malzemeleri- 1 kg ayıklanmış çilek
- 1 kg şeker
- 2 çay kaşığı limon tuzu veya 2 adet limon suyu
Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?
İlk önce çilekleri önce yıkayıp, daha sonra çilekleri ayıklayalım ve çilekleri derin bir tencereye koyalım.
Şekerini çileklerin üzerine dökelim ve en az 15 saat sulanmasını bekleyelim. Çileklerimiz sulanınca ocağa alıp yüksek ateşte kaynatalım ve üzerinde oluşan köpükleri hızlı bir şekilde alalım. Çilekleri kıvam alana kadar kısık ısıda pişirelim. Kıvam geldiğinde limon tuzunu veya limonunu ilave edip 10 dakika daha pişirip kapatalım. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurup dolaba kaldırabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Püf noktaları- Reçelimizin köpüklerini almaktansa minik bir parça tereyağı reçele ilave etmek reçeli daha parlak yapar.
- Reçelin kaynama sürecinde, derin bir tencere kullanıp, kapağını da kapatmamalıyız, yoksa reçelimiz kararır.
- Çelik tencere kullanacaksak, altını kapattıktan sonra kaynama devam eder o nedenle tencerenin içinde 10 dakika kadar bekleyip başka bir kaba almalıyız yoksa pişme süreci devam eder. Kararmasını engelliyoruz ve başka bir kapta soğumaya alıyoruz.
- Reçelin şekerlenmemesi için limon tuzu kullanmak daha iyi olur, Limon tuzu kullanırsak reçel daha çok dayanır.
- Reçelinizi uzun süre kullanmayacaksanız kavanoza kaynaması bittikten 20 dakika sonra koyun ve ağzını hemen kapatıp, ters çevirin. Bu şekilde yaparsanız küflenme ya da bozulma olmaz.
- Tüketmeye hemen başlayacaksanız, güzelce soğumadan kapağını kapatmayın yoksa küflenir.
- Az karıştırın ki çilekler ezilmesin.
- Her zaman kontrollü olun, reçelin başından ayrılmamanızı öneririm, sık sık köpüğünü alın.
- Reçel ne kadar koyu kıvamlı ise o kadar iyi dayanır ve reçel bozulmaz.
- Şeker kullandığınız meyveden fazla ise bu durumda mutlaka şekerlenir.
- Reçeli saklamak için 18-22 derecelik bir sıcaklık gerekmektedir.
- Şekerle su önceden kaynatılıp da üzerine meyve atılırsa, meyvenin pişme süresi daha az olur. Az olunca da reçeliniz küflenebilir. Küflenmemesi amacı ilemeyvenin önceden pişmiş olması gereklidir.
- Yumuşak kıvamdaki bir meyveyi de eğer önceden haşlarsanız, şeker suyu içerisine alana kadar dağılır ve marmelat halini alır.
- Reçeli evde yaptığımız da şeker kullanıyoruz. Fakat dışarıda hazır satılan reçellerde glikoz kullanılır, 4-5 yıl raflarda dayanmaları için içlerine koruyucu katkı maddeleri ilave edilir.
- Hazır reçeli kaşık ile döktüğünüz zaman glikozdan dolayı jöle gibi akar. Ev reçeli damla şeklinde ve daha akışkan bir haldedir.
Reçel kıvamı için dikkat edilmesi gerekenler- Kaşıktan son akan damla su biçiminde değil ise damla damla akıyor ise reçel kıvama gelmiş demektir
- Reçelin su kısmından çay kaşığının ucu ile bir damla alıp ilave edin. Son damlası iplik gibi uzarsa reçel olmuş demektir
- Eğer reçeliniz sulu bir kıvamda ise ve mikro dalga fırınınız varsa en yüksek sıcaklığa getirip 5-7 dakika kaynatıp çıkarırsanız rengi bozulmadan reçelinizin fazla suyunu çektirin. Ama tekrar ocağa koyup bir daha da kaynatırsanız reçelinizin rengi koyulaşır, reçeliniz güzel olmaz.
- Ya da geniş bir kaba alıp üzerine ince bir bez ile kapatıp güneşli bir yerde üç dört gün güneşte de fazla suyunu çektirin. Bu da annelerimizin yöntemidir.
- Eğer reçeliniz çok koyu oldu ise içine sakın su ilave etmeyin. Az bir ölçüde sulu kıvamlı bir şerbet hazırlayıp üzerine ekleyin.
- Ya da iki ayrı reçeli karıştırın.
- Eğer reçeliniz şekerlenir ise sakın atmayın. Şeker eriyene kadar kaynatın, reçeliniz şekerlenmekten kurtulur ve tekrar reçel yenilecek hale gelir.
19.01.2024 03:32:40
Çilek Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Çilek Reçeli"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|