Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Çilek

Çilek

Çilek, pembe renge sahip olan ve kokulu bir meyve çeşididir. Bu meyve oldukça yararlı ve besleyici bir meyvedir. Çilek içeriğinde bol miktarda demir minerali ve fosfor vardır. Bunun yanı sıra C vitamini, B vitamini ve K vitamini açısından da oldukça zengindir. Dünya genelinde en popüler meyvelerden biri olan çilek sadece lezzetiyle değil sağlığa faydalarıyla ön plana çıkmıştır. Çilek faydaları arasında ilk sırada C vitamini açısından zengin olmasıdır. 10 adet çilek tüketilmesinde neredeyse günlük bütün C vitamini ihtiyacı karşılanmaktadır.

Çilek Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

  • Çilek Kolesterol Etkisi: İspanya'da yapılan bir araştırmaya göre düzenli olarak çilek tüketilmesi LDL yani kötü kolesterol seviyesinin düşmesini olanak sağlamakta. Çileğin kolesterol üzerindeki faydası için gerçekleşen araştırmaya katılan 23 gönüllü 1 ay boyunca her gün yarım kilo çilek tüketmiştir. Yapılan testlerde araştırmaya katılan kişilerin LDL kolesterol seviyelerinde yaklaşık olarak %9'a kadar azalma saptanmıştır. HDL yani iyi kolesterol seviyeleri ise aynı seyretmiştir. Uzmanlar çileğin kolesterolü neden en aza indirdiği hususunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtmekte fakat ilk sonuçlara göre çileğin bu özelliği sayesinde çileğe kırmızı rengini veren antosiyanin adındaki pigmentten ileri gelmektedir.
  • Çilek Antioksidan Etkisi: Hastalıklara karşı vücudun direncine artış sağlayan, kansere karşı koruma oluşturan, Alzheimer riskini en aza indiren, kalp ve damar sağlığına koruma sağlayan ve özellikle yaşlanmaya bağlı sağlık problemlerini önleyen antioksidanlar çilekte bol miktarda bulunmaktadır. 2006 yılında bir dergide yayınlanan bir yazıya göre çilek antioksidan açısından en zengin 50 yiyecek arasında yer almaktadır. Çileğin antioksidan etkisinden dolayı meyveye parlak kırmızı rengini veren antosiyanin adlı bileşen maddenin yüksek C vitamini barındırmasından dolayı ve kuersetin pigmentinden kaynaklanmaktadır.
  • Çilek Tüketerek Kanserden Korunma: Çileğin antioksidan etkisi birçok kanser türünün yolunu açan serbest radikallerin artmasını önlemektedir. Bu başlı başına kanser riskini azaltan bir durum olmaktadır. Fakat çilek, kanserin oluşumunu yavaşlatan ellagic asit adlı bir diğer bitkiye özgü kimyasal madde yani fitokimyasal maddeyi daha fazla içermektedir. Tabi çilek kansere karşı önleyici etki sağlıyor demek için oldukça erken olacaktır. Çünkü şu zaman kadar bu konuyla alakalı yapılan araştırmaların sayısı oldukça azdır ve hepsi laboratuvar ortamında yapılan hücre incelemelerine dayanmakta. İnsanların katılımıyla gerçekleşen araştırmalara ihtiyaç duyulmakla beraber ilk sonuçlar oldukça umut vericidir.
  • Çilek Kalp ve Damar Sağlığı Açısından Faydası: Çilek etkili antioksidan barındırmasında dolayı kalp ve damar hastalıklarına ortam oluşturan oksidatif strese karşı koruma sağlamakta. Yapılan bilimsel araştırmalar yaban mersini, kızılcık ve çilekte olan polifenol maddelerin LDL oksidasyonunu ve kardiyovasküler rahatsızlıkların görülme riskini azalttığını ortaya koyar. Bu meyvelerden her hafta 3 öğün tüketen bayanlarda kalp krizi riskinin %32'ye kadar indiği yönünde araştırma sonuçları vardır.
  • Çilek Diyabet: Diyabet hastalarının çoğu tatlı tadı olasından dolayı genellikle çilekten uzak durmayı tercih eder fakat 1 kâse çilek sağlıklı etki oluşturur. Üstelik kan şekerini bilindiği gibi yükseltmez. Uzman kişiler çileğin lifli yapısının uzun süre tokluk hissi oluşturduğu ve uzun süren tokluğun gün boyu daha az karbonhidrat tüketimi sağladığını belirtmekte.
  • Çilek Kabızlık: Kronik ya da akut kabızlık için en sağlıklı çözüm yöntemlerinden biri gün içerisinde gıdalardan alınan besin lifi miktarını arttırılması. Bol miktarda besin lifi içeren çilek bunun için iyi bir seçimdir.
  • Çilek Cilt: Çileğin cilde faydaları yüksek olarak C vitamini içermesinden kaynaklanmakta. Portakal ve greyfurttan daha fazla C vitamini içeren çilek bundan dolayı cilt kuruluğu, zamanından önce ortaya çıkan kırışıklıklar gibi sorunları önleyici etki oluşturmaktadır. Çilek sadece meyve olarak tüketimi değil maske olarak da yüze uygulandığında cilde bir hayli faydası olmakta.
  • Çilek Kemik Sağlığına Faydası: Çilek, kemik yapısını koruyan enzimlerin vücutta üretilmesinde kullanılan manganez mineralini içermektedir. Manganez aynı zamanda gıdalardan alınan ve kemik sağlığının korunmasında son derece önemli olan kalsiyumun vücut tarafından emilmesi esnasında kullanılan bir mineral olarak bilinmektedir.

Çilek Fazla Tüketilmesi Zararlı mıdır?


Çilek oksalat madde içeren nadir meyvelerden bir tanesidir. Vücut sıvısında bulunan oksalat miktarı artış gösterdiğinde bunlar kristalize ortam oluşturmakta, mesane ve böbrek rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. Bundan dolayı henüz tedavi edilmemiş mesane ve böbrek taşı problemi yaşayan kişilerin çilek tüketmesi önerilmemektedir. Böyle bir rahatsızlığınız varsa eğer tüketmeniz ve tüketmemeniz gereken gıdalar hakkında doktorunuzdan bilgi almalısınız. Çilek bazı kişilerde alerji oluşturabilir. Çilek alerjisinin en sık rastlanan belirtileri boğazda ve ağız içerisinde kaşıntı hissi oluşturması, gözlerin sulanması ve burun akıntısı olmaktadır.

Çilek Kullanımı: Çilek yaprakları, iyi kurutulmasıyla, çay yapımında kullanılmakta. Çilek aç karına tüketilirse daha iyi sindirileceği için daha faydalı olur. Çilek ezilip püre haline getirildikten sonra sütle karıştırılarak cildi temizlemek ve canlandırmak amacıyla kullanılır. Çilek komposto ve reçel hazırlanarak da tüketilebilir. Çilek tüketen kişilerde bazen kurdeşen problemine rastlanır fakat kalıcı olmaz ve kısa sürede geçer.
Son Güncelleme : 21.01.2024 03:04:28
Çilek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Çilek Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Çilek"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Çilek Ağacı
Çilek Ağacı
Çilek Ağacı, genel olarak Asya ülkelerinde yetiştiriciliği yapılan ve ekonomi olarak çok avantaj sağlayan ağaç türüdür. Çilek ağacı özellikle Çin başta olmak üzere birçok Asya ülkesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çilek ağacı, Asya ülkeleri geneli...
Yer Çileği
Yer Çileği
Yer çileği, yetişme alanı kısıtlı olan ve pek fazla üretimi yapılmayan bir tür bitkidir. Bu bitkinin ortası kahverengi olan sarı çiçeklere sahip bir bitki olarak bilinmektedir. Aynı ismi taşıyan meyvesi ise olgunlaştıktan sonra sarımtırak renk alır. ...
Yediveren Çilek
Yediveren Çilek
Yediveren çilek, Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Çilek çok faydalı bir meyvedir. Çileğin rengi, kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biridir. Çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunuyor. Çileğin B, C ve K vitamini açısından çok zengin b...
Beyaz Çilek
Beyaz Çilek
Beyaz Çilek, Güney Amerika'da nadir yetişen beyaz çilek, Hollanda da 7 yıl uğraşlardan sonra raflarda yerini alan bir meyvedir. Beyaz çileğin tadını ananasa benzeten Güney Amerikalılar yabani çileği daha çok seviyorlar. Bilinen çilekle hemen hemen ay...
Kedi Dili Çilekli Pasta
Kedi Dili Çilekli Pasta
Kedi dili çilekli pasta, yaz mevsiminin en güzel meyvelerinden biri olan çilek; faydası bol ve mis kokusu ile insanı kendine çeken bir besindir. Bilhassa çocukların severek tükettiği çileği, şimdiye kadar sevmeyene rastlamadım. Ülkemizde bol miktarda...
Çilekli Jöle
Çilekli Jöle
Çilekli jöle, alışılagelmiş olan, çilekleri püre yaparak hazırlanan jölenin dışında farklı bir tarifle dilim çilek parçalarıyla da jöle yapılabilir. Bu işlemle hazırlanan jöle, tüm pasta çeşitlerinde, tartlar da sütlü tatlılar da ve tarifte olduğu gi...
Çilekli Tatlılar
Çilekli Tatlılar
Çilekli tatlılar, hiç yemekten ve hazırlamaktan bıkmayacağınız birbirinden lezzetli çilekli tatlılar arasından seçtiğimiz en güzel tarifleri sizler için paylaştık. Çilek yılın her mevsiminde bulunduğu için dilediğiniz anda hazırlayarak, kendinize, eş...
Çilek Tohumu
Çilek Tohumu
Çilek tohumu, mevsiminde severek yediğimiz, tatlılarda, pastalarda kullandığımız çilek üretiminde kullanılır. Pek çok farklı yöntemle çilek tohumu üretimi yapılmaktadır. Tohumlar çilekler tüketilmeden önce kürdanla çıkarılabilir ya da çırpıcı ile suy...
Dağ Çileği
Dağ Çileği
Dağ Çileği, Ormanlık ve çalılık alanlarda yetişen dağ çileği meyvesi, haziran temmuz gibi çiçek açar. Çiçekleri beyaz renktedir. Dağ çileğinin meyvesi ve yaprakları kullanılır. Yapraklar ilkbaharda toplanıp kurutulur, meyvelerin yaz ortalarında topla...
Çilekli Pudingli Kurabiye
Çilekli Pudingli Kurabiye
Çilekli Pudingli Kurabiye, mutfaklarımızda kolayca hazırlayabileceğimiz, çay servisinin yanında ikram edilen oldukça lezzetli bir pasta çeşididir. Çevremizde hemen her yerde kolayca bulacağımız çilekli puding ve herkesin evinde bulunan un kullanılara...
Zayıflama Çileği
Zayıflama Çileği
Zayıflama Çileği, Sıcak iklim bölgesinde yetiştirilen zayıflama çileği, ülkemizde de Antalya ve etrafı bölgelerinde yetiştirilmektedir. Zayıflama çileği, adı gibi çok değerli bir besin olmaktadır. Meyve kısmının dışında sert sarı ve kırmızı renkleri ...
Çilek Yetiştiriciliği
Çilek Yetiştiriciliği
Çilek Yetiştiriciliği, genel olarak dünya ekonomi piyasasında yer alan ve yetiştiricisine oldukça karlı avantajlar sağlamaktadır. Çilek yetiştiriciliğinin ekonomi olarak fayda sağlamasında en büyük etken hiç kuşkusuz çileklerin hasat zamanın sağladığ...

 

Çilek Ağacı
Yer Çileği
Yediveren Çilek
Çilek
Beyaz Çilek
Kedi Dili Çilekli Pasta
Çilekli Jöle
Çilekli Tatlılar
Çilek Tohumu
Dağ Çileği
Çilekli Pudingli Kurabiye
Zayıflama Çileği
Çilek Yetiştiriciliği
Goji Çileği
Çilek Pasta
Altın Çilek
Bisküvili Çilekli Pasta
Altın Çilek Faydaları
Çilekli Kek
Çileğin Faydaları
Çilekli Kup
Çilekli Turta
Çilek Diyeti
Çilek Reçeli
Çilekli Milkshake
Çilekli Parfe
Çilekli Çizkek
Çilekli Milföy
Çilekli Cheesecake
Çilekli Çikolata
Popüler İçerik
Goji Çileği
Goji Çileği
Goji Çileği, diğer bir adıyla kurt çileği olarak bilinmektedir. Goji çileği , goji meyve ailesinin küçük yenilebilir meyvesindendir. Ülkemizde yeni y...
Çilek Pasta
Çilek Pasta
Çilek pasta, çilek pasta yapımında ne fazla tercih edilen bir meyvedir. Hem rengiyle, hem de lezzetiyle pastaların tercih edilmesinde önemli bir yeri ...
Altın Çilek
Altın Çilek
Altın çilek, ortası kahverengi olan sarı çiçeklere sahip bir bitki olarak bilinmektedir. Aynı ismi taşıyan meyvesi ise olgunlaştıktan sonra sarımtır...
Bisküvili Çilekli Pasta
Bisküvili Çilekli Pasta
Bisküvili çilekli pasta, yapımı hem çok kolay hemde çok pratiktir. Özellikle çocukların sürekli istediği olağan üstü bir pastadır. İçine katılan malze...
Altın Çilek Faydaları
Altın Çilek Faydaları
Altın Çilek Faydaları, Sıcak bölgelerde yetiştirilen altın çilek, ülkemizde de Antalya ve etrafı bölgelerinde yetiştirilmektedir. Altın çilek, adı gib...
Çilekli Kek
Çilekli Kek
Çilekli Kek, özellikle mevsiminde taze olarak aldığımız mükemmel lezzetteki çilekler ile hazırlanan çilekli kek hemen herkes tarafından oldukça beğeni...
Çileğin Faydaları
Çileğin Faydaları
Çileğin Faydaları, Çilek pembe renkli, güzel kokulu bir meyve türü olmaktadır. Gülgiller familyasına ait olup, otsu bir bitki olmaktadır. Yazın toprak...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Çilek Ağacı
Yer Çileği
Yediveren Çilek
Çilek
Beyaz Çilek
Çilek
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Çilek
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024