Çilek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Çilek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çilek

Çilek, kırmızı renge sahip olan ve hoş kokulu bir meyve çeşididir. Bu meyve oldukça yararlı ve besleyici özelliklere sahiptir. Çilek, içerdiği bol miktarda demir ve fosfor mineralleri ile dikkat çeker. Ayrıca C vitamini, B vitamini ve K vitamini açısından da oldukça zengindir.

Çilek, dünya genelinde en popüler meyvelerden biri olarak kabul edilir. Sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda sağlığa faydalarıyla da ön plana çıkmaktadır. Çileğin sağlığa olan faydalarının başında, yüksek C vitamini içeriği gelir. On adet çilek tüketerek günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmı karşılanabilir.

Çileğin Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

  • Çilek ve Kolesterol Etkisi: İspanya'da yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak çilek tüketimi LDL yani kötü kolesterol seviyesini düşürmektedir. Araştırmaya katılan 23 gönüllü, bir ay boyunca her gün yarım kilo çilek tüketmiştir ve bu kişilerin LDL kolesterol seviyelerinde %9'a kadar azalma saptanmıştır. HDL yani iyi kolesterol seviyeleri ise sabit kalmıştır. Uzmanlar, çileğin kolesterolü düşürme mekanizmasını daha fazla araştırılması gerektiğini belirtmektedir. Ancak çileğin bu özelliğinin, meyveye kırmızı rengini veren antosiyanin pigmentinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
  • Çilek ve Antioksidan Etkisi: Çilek, hastalıklara karşı vücudun direncini artıran, kansere karşı koruyucu etki sağlayan, Alzheimer riskini azaltan ve kalp ve damar sağlığını koruyan antioksidanlar bakımından zengindir. 2006 yılında bir dergide yayınlanan bir yazıya göre, çilek antioksidan açısından en zengin 50 yiyecek arasında yer almaktadır. Çileğin antioksidan etkisi, yüksek C vitamini içeriği ve kuersetin pigmentinden kaynaklanmaktadır.
  • Çilek ve Kanserden Korunma: Çileğin antioksidan etkisi, serbest radikallerin artmasını önleyerek birçok kanser türünün oluşumunu yavaşlatmaktadır. Çilek, kanserin oluşumunu yavaşlatan ellagic asit adlı fitokimyasal maddeyi içermektedir. Ancak çileğin kansere karşı önleyici etkisi konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır ve mevcut araştırmalar laboratuvar ortamında yapılan hücre incelemelerine dayanmaktadır. İnsanlarla yapılan araştırmalar umut verici sonuçlar göstermektedir.
  • Çilek ve Kalp ve Damar Sağlığı: Çilek, yüksek antioksidan içeriği sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yapılan bilimsel araştırmalar, yaban mersini, kızılcık ve çilekte bulunan polifenollerin LDL oksidasyonunu ve kardiyovasküler hastalıkların görülme riskini azalttığını göstermektedir. Haftada üç öğün bu meyveleri tüketen kadınlarda kalp krizi riskinin %32'ye kadar düştüğü belirlenmiştir.
  • Çilek ve Diyabet: Diyabet hastalarının çoğu tatlı tadı nedeniyle çilekten uzak durmayı tercih eder, ancak bir kase çilek sağlıklı bir etki oluşturur ve kan şekerini yükseltmez. Uzmanlar, çileğin lifli yapısının uzun süre tokluk hissi oluşturduğunu ve bu sayede gün boyu daha az karbonhidrat tüketimi sağladığını belirtmektedir.
  • Çilek ve Kabızlık: Kronik veya akut kabızlık için en sağlıklı çözüm yöntemlerinden biri, günlük besin lifi alımını artırmaktır. Bol miktarda besin lifi içeren çilek, bu amaçla iyi bir seçenek sunar.
  • Çilek ve Cilt Sağlığı: Çileğin cilde faydaları, yüksek C vitamini içeriğinden kaynaklanır. Portakal ve greyfurttan daha fazla C vitamini içeren çilek, cilt kuruluğu ve erken yaşlanma belirtilerini önlemeye yardımcı olur. Çilek sadece tüketildiğinde değil, maske olarak yüze uygulandığında da cilde faydalıdır.
  • Çilek ve Kemik Sağlığı: Çilek, kemik yapısını koruyan enzimlerin vücutta üretilmesinde kullanılan manganez mineralini içerir. Manganez, gıdalardan alınan ve kemik sağlığının korunmasında önemli olan kalsiyumun vücut tarafından emilmesi sırasında kullanılır.

Çileğin Fazla Tüketilmesi Zararlı mıdır?

Çilek, oksalat madde içeren nadir meyvelerden biridir. Vücut sıvısındaki oksalat miktarı arttığında, bu durum kristalize ortam oluşturarak mesane ve böbrek rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bu nedenle henüz tedavi edilmemiş mesane ve böbrek taşı problemi yaşayan kişilerin çilek tüketmemesi önerilmektedir. Böyle bir rahatsızlığınız varsa, tüketmeniz ve tüketmemeniz gereken gıdalar hakkında doktorunuzdan bilgi almanız önemlidir. Çilek, bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Çilek alerjisinin en sık görülen belirtileri, boğazda ve ağız içinde kaşıntı hissi, gözlerin sulanması ve burun akıntısıdır.

Çilek Kullanımı

Çilek yaprakları, iyi kurutulmasıyla çay yapımında kullanılabilir. Çilek, aç karna tüketildiğinde daha iyi sindirileceği için daha faydalı olur. Çilek, ezilip püre haline getirildikten sonra sütle karıştırılarak cildi temizlemek ve canlandırmak amacıyla kullanılabilir. Çilek, komposto ve reçel olarak da tüketilebilir. Çilek tüketen kişilerde bazen kurdeşen problemi görülebilir, ancak bu durum kalıcı değildir ve kısa sürede geçer.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Çilekli Turta Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Turta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Çilek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Çilek Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Çilekli Kek Belirtileri ve Tedavisi

Çilekli Kek Belirtileri ve Tedavisi