Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Çilek Reçeli

Çilek Reçeli

Çilek reçeli, Çilek reçeli sabah kahvaltıların da tercih edilen tatlı bir atıştırmalıktır. Yapımı çok kolay ve lezzetli tatlıdır. Şimdi gelin sizler ile çilek reçeli yapımını inceleyelim.

Çilek Reçeli Malzemeleri

  • 1 kg ayıklanmış çilek
  • 1 kg şeker
  • 2 çay kaşığı limon tuzu veya 2 adet limon suyu

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?


İlk önce çilekleri önce yıkayıp, daha sonra çilekleri ayıklayalım ve çilekleri derin bir tencereye koyalım. Şekerini çileklerin üzerine dökelim ve en az 15 saat sulanmasını bekleyelim. Çileklerimiz sulanınca ocağa alıp yüksek ateşte kaynatalım ve üzerinde oluşan köpükleri hızlı bir şekilde alalım. Çilekleri kıvam alana kadar kısık ısıda pişirelim. Kıvam geldiğinde limon tuzunu veya limonunu ilave edip 10 dakika daha pişirip kapatalım. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurup dolaba kaldırabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Püf noktaları

  • Reçelimizin köpüklerini almaktansa minik bir parça tereyağı reçele ilave etmek reçeli daha parlak yapar.
  • Reçelin kaynama sürecinde, derin bir tencere kullanıp, kapağını da kapatmamalıyız, yoksa reçelimiz kararır.
  • Çelik tencere kullanacaksak, altını kapattıktan sonra kaynama devam eder o nedenle tencerenin içinde 10 dakika kadar bekleyip başka bir kaba almalıyız yoksa pişme süreci devam eder. Kararmasını engelliyoruz ve başka bir kapta soğumaya alıyoruz.
  • Reçelin şekerlenmemesi için limon tuzu kullanmak daha iyi olur, Limon tuzu kullanırsak reçel daha çok dayanır.
  • Reçelinizi uzun süre kullanmayacaksanız kavanoza kaynaması bittikten 20 dakika sonra koyun ve ağzını hemen kapatıp, ters çevirin. Bu şekilde yaparsanız küflenme ya da bozulma olmaz.
  • Tüketmeye hemen başlayacaksanız, güzelce soğumadan kapağını kapatmayın yoksa küflenir.
  • Az karıştırın ki çilekler ezilmesin.
  • Her zaman kontrollü olun, reçelin başından ayrılmamanızı öneririm, sık sık köpüğünü alın.
  • Reçel ne kadar koyu kıvamlı ise o kadar iyi dayanır ve reçel bozulmaz.
  • Şeker kullandığınız meyveden fazla ise bu durumda mutlaka şekerlenir.
  • Reçeli saklamak için 18-22 derecelik bir sıcaklık gerekmektedir.
  • Şekerle su önceden kaynatılıp da üzerine meyve atılırsa, meyvenin pişme süresi daha az olur. Az olunca da reçeliniz küflenebilir. Küflenmemesi amacı ilemeyvenin önceden pişmiş olması gereklidir.
  • Yumuşak kıvamdaki bir meyveyi de eğer önceden haşlarsanız, şeker suyu içerisine alana kadar dağılır ve marmelat halini alır.
  • Reçeli evde yaptığımız da şeker kullanıyoruz. Fakat dışarıda hazır satılan reçellerde glikoz kullanılır, 4-5 yıl raflarda dayanmaları için içlerine koruyucu katkı maddeleri ilave edilir.
  • Hazır reçeli kaşık ile döktüğünüz zaman glikozdan dolayı jöle gibi akar. Ev reçeli damla şeklinde ve daha akışkan bir haldedir.
Reçel kıvamı için dikkat edilmesi gerekenler
  • Kaşıktan son akan damla su biçiminde değil ise damla damla akıyor ise reçel kıvama gelmiş demektir
  • Reçelin su kısmından çay kaşığının ucu ile bir damla alıp ilave edin. Son damlası iplik gibi uzarsa reçel olmuş demektir
  • Eğer reçeliniz sulu bir kıvamda ise ve mikro dalga fırınınız varsa en yüksek sıcaklığa getirip 5-7 dakika kaynatıp çıkarırsanız rengi bozulmadan reçelinizin fazla suyunu çektirin. Ama tekrar ocağa koyup bir daha da kaynatırsanız reçelinizin rengi koyulaşır, reçeliniz güzel olmaz.
  • Ya da geniş bir kaba alıp üzerine ince bir bez ile kapatıp güneşli bir yerde üç dört gün güneşte de fazla suyunu çektirin. Bu da annelerimizin yöntemidir.
  • Eğer reçeliniz çok koyu oldu ise içine sakın su ilave etmeyin. Az bir ölçüde sulu kıvamlı bir şerbet hazırlayıp üzerine ekleyin.
  • Ya da iki ayrı reçeli karıştırın.
  • Eğer reçeliniz şekerlenir ise sakın atmayın. Şeker eriyene kadar kaynatın, reçeliniz şekerlenmekten kurtulur ve tekrar reçel yenilecek hale gelir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 03:32:40
Çilek Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Çilek Reçeli Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Çilek Reçeli"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Çilek Ağacı
Çilek Ağacı
Çilek Ağacı, genel olarak Asya ülkelerinde yetiştiriciliği yapılan ve ekonomi olarak çok avantaj sağlayan ağaç türüdür. Çilek ağacı özellikle Çin başta olmak üzere birçok Asya ülkesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çilek ağacı, Asya ülkeleri geneli...
Yer Çileği
Yer Çileği
Yer çileği, yetişme alanı kısıtlı olan ve pek fazla üretimi yapılmayan bir tür bitkidir. Bu bitkinin ortası kahverengi olan sarı çiçeklere sahip bir bitki olarak bilinmektedir. Aynı ismi taşıyan meyvesi ise olgunlaştıktan sonra sarımtırak renk alır. ...
Yediveren Çilek
Yediveren Çilek
Yediveren çilek, Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Çilek çok faydalı bir meyvedir. Çileğin rengi, kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biridir. Çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunuyor. Çileğin B, C ve K vitamini açısından çok zengin b...
Çilek
Çilek
Çilek, pembe renge sahip olan ve kokulu bir meyve çeşididir. Bu meyve oldukça yararlı ve besleyici bir meyvedir. Çilek içeriğinde bol miktarda demir minerali ve fosfor vardır. Bunun yanı sıra C vitamini, B vitamini ve K vitamini açısından da oldukça ...
Beyaz Çilek
Beyaz Çilek
Beyaz Çilek, Güney Amerika'da nadir yetişen beyaz çilek, Hollanda da 7 yıl uğraşlardan sonra raflarda yerini alan bir meyvedir. Beyaz çileğin tadını ananasa benzeten Güney Amerikalılar yabani çileği daha çok seviyorlar. Bilinen çilekle hemen hemen ay...
Kedi Dili Çilekli Pasta
Kedi Dili Çilekli Pasta
Kedi dili çilekli pasta, yaz mevsiminin en güzel meyvelerinden biri olan çilek; faydası bol ve mis kokusu ile insanı kendine çeken bir besindir. Bilhassa çocukların severek tükettiği çileği, şimdiye kadar sevmeyene rastlamadım. Ülkemizde bol miktarda...
Çilekli Jöle
Çilekli Jöle
Çilekli jöle, alışılagelmiş olan, çilekleri püre yaparak hazırlanan jölenin dışında farklı bir tarifle dilim çilek parçalarıyla da jöle yapılabilir. Bu işlemle hazırlanan jöle, tüm pasta çeşitlerinde, tartlar da sütlü tatlılar da ve tarifte olduğu gi...
Çilekli Tatlılar
Çilekli Tatlılar
Çilekli tatlılar, hiç yemekten ve hazırlamaktan bıkmayacağınız birbirinden lezzetli çilekli tatlılar arasından seçtiğimiz en güzel tarifleri sizler için paylaştık. Çilek yılın her mevsiminde bulunduğu için dilediğiniz anda hazırlayarak, kendinize, eş...
Çilek Tohumu
Çilek Tohumu
Çilek tohumu, mevsiminde severek yediğimiz, tatlılarda, pastalarda kullandığımız çilek üretiminde kullanılır. Pek çok farklı yöntemle çilek tohumu üretimi yapılmaktadır. Tohumlar çilekler tüketilmeden önce kürdanla çıkarılabilir ya da çırpıcı ile suy...
Dağ Çileği
Dağ Çileği
Dağ Çileği, Ormanlık ve çalılık alanlarda yetişen dağ çileği meyvesi, haziran temmuz gibi çiçek açar. Çiçekleri beyaz renktedir. Dağ çileğinin meyvesi ve yaprakları kullanılır. Yapraklar ilkbaharda toplanıp kurutulur, meyvelerin yaz ortalarında topla...
Çilekli Pudingli Kurabiye
Çilekli Pudingli Kurabiye
Çilekli Pudingli Kurabiye, mutfaklarımızda kolayca hazırlayabileceğimiz, çay servisinin yanında ikram edilen oldukça lezzetli bir pasta çeşididir. Çevremizde hemen her yerde kolayca bulacağımız çilekli puding ve herkesin evinde bulunan un kullanılara...
Zayıflama Çileği
Zayıflama Çileği
Zayıflama Çileği, Sıcak iklim bölgesinde yetiştirilen zayıflama çileği, ülkemizde de Antalya ve etrafı bölgelerinde yetiştirilmektedir. Zayıflama çileği, adı gibi çok değerli bir besin olmaktadır. Meyve kısmının dışında sert sarı ve kırmızı renkleri ...

 

Çilek Ağacı
Yer Çileği
Yediveren Çilek
Çilek
Beyaz Çilek
Kedi Dili Çilekli Pasta
Çilekli Jöle
Çilekli Tatlılar
Çilek Tohumu
Dağ Çileği
Çilekli Pudingli Kurabiye
Zayıflama Çileği
Çilek Yetiştiriciliği
Goji Çileği
Çilek Pasta
Altın Çilek
Bisküvili Çilekli Pasta
Altın Çilek Faydaları
Çilekli Kek
Çileğin Faydaları
Çilekli Kup
Çilekli Turta
Çilek Diyeti
Çilek Reçeli
Çilekli Milkshake
Çilekli Parfe
Çilekli Çizkek
Çilekli Milföy
Çilekli Cheesecake
Çilekli Çikolata
Popüler İçerik
Çilek Yetiştiriciliği
Çilek Yetiştiriciliği
Çilek Yetiştiriciliği, çilek yetiştiriciliği, genel olarak dünya ekonomi piyasasında yer alan ve yetiştiricisine oldukça karlı avantajlar sağlamaktadı...
Goji Çileği
Goji Çileği
Goji Çileği, diğer bir adıyla kurt çileği olarak bilinmektedir. Goji çileği , goji meyve ailesinin küçük yenilebilir meyvesindendir. Ülkemizde yeni y...
Çilek Pasta
Çilek Pasta
Çilek pasta, çilek pasta yapımında ne fazla tercih edilen bir meyvedir. Hem rengiyle, hem de lezzetiyle pastaların tercih edilmesinde önemli bir yeri ...
Altın Çilek
Altın Çilek
Altın çilek, ortası kahverengi olan sarı çiçeklere sahip bir bitki olarak bilinmektedir. Aynı ismi taşıyan meyvesi ise olgunlaştıktan sonra sarımtır...
Bisküvili Çilekli Pasta
Bisküvili Çilekli Pasta
Bisküvili çilekli pasta, yapımı hem çok kolay hemde çok pratiktir. Özellikle çocukların sürekli istediği olağan üstü bir pastadır. İçine katılan malze...
Altın Çilek Faydaları
Altın Çilek Faydaları
Altın Çilek Faydaları, Sıcak bölgelerde yetiştirilen altın çilek, ülkemizde de Antalya ve etrafı bölgelerinde yetiştirilmektedir. Altın çilek, adı gib...
Çilekli Kek
Çilekli Kek
Çilekli Kek, özellikle mevsiminde taze olarak aldığımız mükemmel lezzetteki çilekler ile hazırlanan çilekli kek hemen herkes tarafından oldukça beğeni...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Çilek Ağacı
Yer Çileği
Yediveren Çilek
Çilek
Beyaz Çilek
Çilek
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Çilek
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024