Çilek Tohumu

Çilek tohumu, mevsiminde severek yediğimiz, tatlılarda, pastalarda kullandığımız çilek üretiminde kullanılır. Pek çok farklı yöntemle çilek tohumu üretimi yapılmaktadır. Tohumlar çilekler tüketilmeden önce kürdanla çıkarılabilir ya da çırpıcı ile suyun dibine çöken tohumlar alınır ve kurutulur. Çileklerden çıkarılan tohumlar iyice kurutularak ekim zamanına hazırlanır.
Bu tohumlar saksıda bile ekime uygundur.

Bu yöntemlerin dışında çilek tohumu elde etmek için çimlenme yöntemi tercih edilebilir. Çimlenme yönteminde çilek tohumu ocaklara atılmadan 1 gün süreyle suyun içinde ya da nemli bezin arasında bekletilir. Bu çilek tohumlarının çimlendirme yüzdesini arttıran bir uygulamadır. Toprak ısısı 10 derecede olursa yeterli gelir. Tohumlar kabın içinde ya da viyollerde çimlendirilirse kabın ya da viyolin üstünde 1 cm kalacak biçimde ince eklenen torf ve toprak karışımının konulması gerekir. Bundan sonra nemlendirme yapılması ve çilek tohumu yerleştirilmesi gerekir. Bundan sonra kalan açıklık toprakla doldurularak tamamlanır. Toprağın yüze kısmı yeniden nemlendirilir ve üzeri şeffaf bir naylonla kapatılır. Sıkça kontrol edilerek ortamın nemlilik oranı korunur. Çilek tohumlarının tahmini olarak çimlenme süresi 20-25 gün arası sürer. Çimlenmeye başladığı zaman tohumların üzerine serilen şeffaf naylon örtü kaldırılır. Ancak bunların direkt güneş ışığından korunması önemlidir. Tohumların fide haline geldiğini anlayabilmek için, fideler ortalama 4-5 cm'ye kadar büyümelidir.
Bundan sonra fideler saksılara ya da bahçeye rahatlıkla dikilebilir.

Eğer çilek tohumları açık arazide çimlendirilmek istenirse, bu durumda toprağın işlenmesi gerekir. İşlenmiş toprağın üzerine tohumlar yerleştirilir ve tohumların üstü 1 cm'ye kadar toprakla kapatılır. Toprağın üstü şeffaf naylonla kapatılır ve düzenli olarak toprağın nemi kontrol edilmelidir. Çilek tohumlarının verimli olması açısından, besin bakımından zengin olan, geçirgen bir yapıya sahip, gübre bakımından zengin bir ortamın elde edilmesi gerekir. Özellikle eğimli arazilerdeki toprak yapısı çilek üretimine uygundur. Ancak çilek yetiştirilen yerin iklimi dikkate alınarak, çilek tohumu üretme teknikleri doğru seçilmelidir.
20.01.2024 11:30:12
Çilek Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çilek Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Çilek Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Çilek Ağacı

Çilek Ağacı, genel olarak Asya ülkelerinde yetiştiriciliği yapılan ve ekonomi olarak çok avantaj sağlayan ağaç türüdür. Çilek ağacı özellikle Çin başta olmak...
Devamını Oku

Yer Çileği

Yer çileği, yetişme alanı kısıtlı olan ve pek fazla üretimi yapılmayan bir tür bitkidir. Bu bitkinin ortası kahverengi olan sarı çiçeklere sahip bir bit...
Devamını Oku

Yediveren Çilek

Yediveren çilek, Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Çilek çok faydalı bir meyvedir. Çileğin rengi, kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biridir....
Devamını Oku

Çilek

Çilek, pembe renge sahip olan ve kokulu bir meyve çeşididir. Bu meyve oldukça yararlı ve besleyici bir meyvedir. Çilek içeriğinde bol miktarda demir min...
Devamını Oku

Beyaz Çilek

Beyaz Çilek, Güney Amerika'da nadir yetişen beyaz çilek, Hollanda da 7 yıl uğraşlardan sonra raflarda yerini alan bir meyvedir. Beyaz çileğin tadını ana...
Devamını Oku

Kedi Dili Çilekli Pasta

Kedi dili çilekli pasta, yaz mevsiminin en güzel meyvelerinden biri olan çilek; faydası bol ve mis kokusu ile insanı kendine çeken bir besindir. Bilhassa çoc...
Devamını Oku

Çilekli Jöle

Çilekli jöle, alışılagelmiş olan, çilekleri püre yaparak hazırlanan jölenin dışında farklı bir tarifle dilim çilek parçalarıyla da jöle yapılabilir. Bu ...
Devamını Oku

Çilekli Tatlılar

Çilekli tatlılar, hiç yemekten ve hazırlamaktan bıkmayacağınız birbirinden lezzetli çilekli tatlılar arasından seçtiğimiz en güzel tarifleri sizler için payl...
Devamını Oku

Dağ Çileği

Dağ Çileği, Ormanlık ve çalılık alanlarda yetişen dağ çileği meyvesi, haziran temmuz gibi çiçek açar. Çiçekleri beyaz renktedir. Dağ çileğinin meyvesi v...
Devamını Oku

Çilekli Pudingli Kurabiye

Çilekli Pudingli Kurabiye, mutfaklarımızda kolayca hazırlayabileceğimiz, çay servisinin yanında ikram edilen oldukça lezzetli bir pasta çeşididir. Çevremizde...
Devamını Oku

Zayıflama Çileği

Zayıflama Çileği, Sıcak iklim bölgesinde yetiştirilen zayıflama çileği, ülkemizde de Antalya ve etrafı bölgelerinde yetiştirilmektedir. Zayıflama...
Devamını Oku

Çilek Yetiştiriciliği

Çilek Yetiştiriciliği, genel olarak dünya ekonomi piyasasında yer alan ve yetiştiricisine oldukça karlı avantajlar sağlamaktadır. Çilek yetiştiriciliğinin ek...
Devamını Oku

Goji Çileği

Goji Çileği, diğer bir adıyla kurt çileği olarak bilinmektedir. Goji çileği, goji meyve ailesinin küçük yenilebilir meyvesindendir. Ülkemizde yeni yeni ...
Devamını Oku

Çilek Pasta

Çilek pasta, çilek pasta yapımında ne fazla tercih edilen bir meyvedir. Hem rengiyle hem de lezzetiyle pastaların tercih edilmesinde önemli bir yeri bulunmak...
Devamını Oku

Altın Çilek

Altın çilek, ortası kahverengi olan sarı çiçeklere sahip bir bitki olarak bilinmektedir. Aynı ismi taşıyan meyvesi ise olgunlaştıktan sonra sarımtırak renk a...
Devamını Oku

Bisküvili Çilekli Pasta

Bisküvili çilekli pasta, yapımı hem çok kolay hem de çok pratiktir. Özellikle çocukların sürekli istediği olağan üstü bir pastadır. İçine katılan malzem...
Devamını Oku

Altın Çilek Faydaları

Altın Çilek Faydaları, Sıcak bölgelerde yetiştirilen altın çilek, ülkemizde de Antalya ve etrafı bölgelerinde yetiştirilmektedir. Altın çilek, adı gibi ...
Devamını Oku

Çilekli Kek

Çilekli Kek, özellikle mevsiminde taze olarak aldığımız mükemmel lezzetteki çilekler ile hazırlanan çilekli kek hemen herkes tarafından oldukça beğenilerek v...
Devamını Oku

Çileğin Faydaları

Çileğin Faydaları, Çilek pembe renkli, güzel kokulu bir meyve türü olmaktadır. Gülgiller familyasına ait olup, otsu bir bitki olmaktadır. Yazın toprak üstü k...
Devamını Oku

Çilekli Kup

Çilekli Kup, Gerçekten de bu tarif hem çok hafif hem de çok lezzetli bir sütlü tatlı tarifidir. Oldukça hafif bir tatlı olmasından dolayı günün her saatinde ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çilek Ağacı
Yer Çileği
Yediveren Çilek
Çilek
Beyaz Çilek
Son Forum Konuları
Çilek
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024