Çilekli Tart
Çilekli Tart: Görünüşü ve tadı bakımında oldukça lezzetli olan çilekli tart pastanelerde en çok tercih edilen pasta çeşididir. Son zamanlarda bayanlar arası günlerde veya özel günlerde sunum çok önemli olmaya başladı. Bayanlar birbirlerinden daha güzel sunumlar yapmak için birbirleriyle kıyasıya yarışa girmiş durumdalar. Çilekli tart görünüşü bakımında muhteşem olduğu için sunumu da bir o kadar güzel oluyor.
Çilekli tart görünüş bakımında güzel ama yapımı bakımda oldukça zahmetlidir. Çilekli tart yapımı uzun ve sürdüğü ve yapımından sonra bekletilmesi gerektiği için çok zaman alır. O yüzden sabah erken saatde yapılması önerilir ki akşam afiyetle yenilsin. Her bayanın elinin lezzeti farklı olduğu için lezzeti de farklı olur.
Birçok farklı tart çeşitleri bulunmaktadır. Tartlar da genellikle üzerine konulan meyvelerden dolayı farklı lezzet olur. Hamur yapımı için içerisine konulan malzemeler aynıdır. Elmalı tart, mandalinalı tart, vişneli tart, çikolatalı tart, kremalı tart, muzlu tart, portakallı tart. Böğürtlenli tart ve çilekli tart olmak üzere birçok çeşidi bulunmaktadır. Tart yapımı için özel tasarlanmış tart kek kalıbı vardır.
Çilekli tart için gerekli malzemeler
Çilekli tart keki için - 1 çay bardağı toz şeker,
- 2 yumurta,
- 1 çay bardağı süt,
- 1 paket vanilya,
- 1 paket kabartma tozu,
- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- 2,5-3 su bardağı un,
Çilekli tart kreması için - 2 su bardağı süt,
- 3 yemek kaşığı toz şeker,
- 1 tane yumurta sarısı,
- 1 yemek kaşığı tereyağı (İsteğe göre sıvı yağda kullanılabilir.
),
- 1 paket vanilya,
- 2,5 su bardağı un,
- 2 yemek kaşığı nişasta,
Çilekli tart çilek sosu için - 1,5 su bardağı çilek,
- 1 çay bardağı toz şeker,
- 2 yemek kaşığı nişasta,
- 1 çay bardağı su,
Çilekli tartın nasıl yapılır?
Çilekli tart; keki yapılır daha sonra kreması ve sosu yapılır. Derin bir kabın içerisine yumurta ve toz şeker konularak karışana kadar iyicene karıştırılır. Karıştıktan sonra üzerine sıvı yağ ve süt eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Üzerine un, kabartma tozu ve vanilya eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Kek kıvamını alana kadar karıştırıldıktan sonra yağlanmış tart kalıbının içerisine konulur ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dakika pişirilir. Her fırının pişirmesi süresi farklılık gösterir o yüzden pişmesini kontrol etmeden fırında çıkarmayınız. Kürdan yardımıyla kekin pişip pişmediği kontrol edilebilir. Pişen kek soğuması için bekletilir. Beklerken tartın kreması hazırlanmaya başlanır.
Çilekli tart; Kreması için derin bir tencerenin içerisine yumurta sarısı, süt, şeker, un ve nişasta konularak krema kıvamını alana kadar karıştırılarak pişirilir. Üzerinde kabarcıklar oluşmaya başladığı zaman içerisine vanilya ve tereyağı konularak karıştırılır. Ocağın altı kapatılarak soğuması için bekletilir. Beklerken de üzeri kurumasın ve kaymak olmasın diye sık sık karıştırılır.
Kek soğuduktan sonra kalıp ters çevrilerek kek kalıptan çıkartılır.
Çilek sosu küçük derin bir tencerenin içerisine su, nişasta, şeker ve ortasında bölünen çilekleri tencerenin içerisine atıp karıştırılır. Koyu bir kıvam alana kadar pişirilmeye devam edilir. Daha sonra soğutulması için bekletilir. Çilekli sos da soğuduktan sonra kekin üzerine krema dökülür. Kremanın da üzerine soğuyan çilekli sos dökülür. 4-5 saat buzdolabında dinlendikten sonra Çilekli tart servis edilir.
Afiyet Olsun.
20.01.2024 04:32:29
Çilekli Tart ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|